BVisionPPC - Näytön paikka
Vesa Konttinen

Alkusanat

Kauan sitä odotettiin, ja vihdoin vuoden 1998 jo vaihtuessa uuteen se saapui myös tänne maahan pohjoiseen, Phase5:n useaan kertaan tuonnemmaksi siirtynyt ihmetys nimeltä BVisionPPC. Lupaukset tulivat lopulta todeksi, ja vieläpä niihin oli matkan varrella tullut positiivisia muutoksia. Ehkä merkittävin muutos kortin oli muistin kasvaminen kaksinkertaiseksi.

Lisää sanoja

Suurempi muisti mahdollistaa käytännössä nopeamman ruudunvaihdon sekä mahdollisuuden hulppeaan 1600x1200x24bit resoluutioon. CyberGraphX v3:sta ei suoraa tukea vielä tuollaisille tarkkuuksille löydy, mutta kaupallinen (parin sadan hintainen) CGX4 tuo tullessaan paremmat ajurit. Tuo on siis mahdollista, mutta esimerkiksi 17" putkella 1024x768 kuva on riittävä ja muutenkin silmille sopivampi. CGX4:ää en tähän mennessä ole itse vielä hankkinut, vaikka hieman sinne päin kallellaan ovat ajatukset olleetkin. Uusi versio kehittyy kuitenkin nopeammin, ja uutispalstojen kommenttien mukaan se olisi myös vakaampi. Eipä ole ollut ongelmia CGX3:nkaan kanssa, joten siinä yksi syy miksen vielä ole tuota nelosta hankkinut.

Tekoja

Korttia ei suositella asennettavaksi A1200:n perinteiseen pöytäkoteloon, vaikka sen sinne kaiketi saisi jotenkin ahdettua. PPC-kortti ja kiintolevykin jo lämmittää koteloa sisältä varmasti turhan paljon. Mukana tulevat ohjeet kertovat kyllä asennuksesta kaiken tähdellisen, eikä siinä tornien omistajilla pitäisi olla vaikeuksia. Ohjeiden avulla asennus pitäisi sujua helposti ja vaivattomasti. Varovainen toki pitää olla, eikä turhaan kannata sormeilla korttia. Kortti kiinnitetään myös parilla pienellä ruuvilla PPC-korttiin, jotta se pysyy paikallaan tukevasti. Lopulta vielä parinkymmenen sentin letkun päässä oleva monitorin liitäntä koneen reunasta pihalle.

Raudan kanssa ongelmat voivat liittyä lähinnä asennuksen aikana huolimattomasti liitettyihin liittimiin tai kuumenemiseen. Maailmalta tulleiden huhujen mukaan monilla on ollut lähinnä yhdistelmän 040/PPC + BVision kanssa ongelmia lämpenemisen takia. Omalla kortillani 040 lämpenee myös, tai lämpeni, aivan liikaa niin, ettei sitä kärsinyt enää sormin kosketella. Tuohon oiva lääke on sopiva jäähdytysripa ja mieluusti myös tuuletin. Ennen jäähdytystä pystyin kotelon reunasta etsimään selkeästi paikan jota 040 lämmitti, mutta jäähdytyslevyn ja tuuletuksen lisättyäni kotelo on kauttaaltaan viileä. Sinällään on parempi hieman liioitella tuota tuuletusta kuin jättää se kokonaan tekemättä.

Ei tuuletuksella välttämättä ole selvää vaikutusta siihen kuinka kone pysyy ylhäällä. Ensimmäisenä päivänä ohjaimen kanssa koneeni oli ilman lisätuuletusta ylhäällä putkeen lopulta yli 10 tuntia, eikä se lämmön takia esittänyt mitään temppuja. BVisionilla minulla ainakin toistaiseksi lämpiävät vain nuo muistipiirit, itse Permedia 2 on ns. normaalin oloinen. Toisaalta ei tuota Permediaa vielä täysillä oikein missään sovelluksessa käytetä, joten tilanne voi muuttua senkin osalta. Ehkä tuo Warp3D-tuki Permedialle tuo sillekin kunnolla duunia, joten asiaa pitää tarkastella sen julkaisun jälkeen. Myöskään lisävirran syöttöä +5V:n osalta levyaseman liittimeen ei kannata unohtaa, unohtamista ei tosin välttämättä huomaa mitenkään, mutta varma on varmaa.

Kortilla, tai oikeastaan siinä monitorin liittimen vieressä on vielä sellainen PS/2-liitännän näköinen liitin sulkijalaseille. Tiedä sitten, minkälaiset kakkulat tuohon sopii tai minkälaista tukea tuo kaipaa, mutta on ainakin olemassa. Tietty sille voi vielä jonain päivänä löytyä ihan järjellistäkin käyttöä, mutta toistaiseksi se on lähinnä koristeena.

Softaongelmat

Suurin osa ongelmista liittyy yleensä softaan, ainakin omat kokemukset ja tuntemukset viittavat siihen. Tosin henkilökohtaisesti BVisionin kanssa ongelmiin en ole vielä törmännyt, vaan olen lähinnä koittanut selvitellä, ovatko nuo ongelmat todellisia. Paljon on uutisryhmissä ja postituslistoilla ollut asiaa ja asian viertä BVisionin ongelmista ja toimattomuudesta. Kuvaa ei tule lainkaan, ruutu on pimeä, vain käynnistyslogo tulee näkymään, kuva tulee vain Amigan omasta liitännästä, pelit eivät toimi - siinä alkua ongelmalistasta. Tuosta huomaa helposti sen, että moni apua etsivä on ensimmäistä kertaa tekemisissä Amigan näyttökorttien kanssa, tulee lähinnä mieleen omat kokeilut joskus CyberVision64/3D:n alkuaikoina.

Itse asiassa BVision-ajurien ja muun tauhkan ajo ei voisi olla paljon helpompaa. Selkeästi valmiimmat nämä BVisionin mukana tulleet softat ovat kuin aikoinaan CyberVisionin mukana tulleet. Listassa mainitut kolme ensimmäistä ongelmaa liittyvät suoraan siihen, ettei oikeaa näyttötilaa ole vielä valittu lainkaan, ja viimeinen taas siihen tosiseikkaan, että vanhemmat pelit eivät tue CGX:ää vaan työntävät kuvansa vaikka väkisin Amigan oman liitännän kautta. Ei tätä näyttökorttia voi suositella henkilöille, jotka haluavat väkisin käyttää vanhoja ohjelmia ja muuta vanhempaa tai AGA-softaa. Uusiakin ohjelmia löytyy aivan riittämiin, niin ilmaisohjelmien kuin kaupallistenkin puolelta.

Kaiken ihmeellisin ongelman aiheuttaja on se, että jotkut yrittävät käyttää vanhoja patcheja kortin kanssa, siis jotain AGAlla hyvin toimivia copper-listaefektejä tms. WB:n taustalle luovia ohjelmia, jotka sotkevat itsensä väkisin käyttiksen rutiineihin. Tämän seurauksena vielä kiroillaan sitä, ettei systeemi toimi alkuunkaan. Kaikki patchit, jotka liittyvät jotenkin näyttöön on syytä poistaa, varsinkin jos ne sanovat tekevänsä jotain hieman erikoisempaa. Toki CGX:lle on olemassa vastaavia ohjelmia, joilla saa erilaisia efektejä ikkunoille ja ruuduille. Toisaalta tuollaisen taustaliu'un saa varmasti paljon nätimmin käyttämällä ihan normaalia kuvatiedostoa. Helpoiten vakaan systeemin saa, kun tyhjentää levyn systeemiosion, kaivaa laatikosta pölyyntyneet WB3.1-levyt ja asentaa kaiken puhtaalle alustalle. Tällä tavalla siirtyy tosin historiaan kaikki aikojen saatossa viilatut asetuksetkin, mutta kuka kieltää tekemästä kopiota tarpeellisista järjestelmätiedoista.

Toimivia apuohjelmia

Toimimattomuudesta voi yleensä syyttää huonoa ohjelmointia ja Amigan järjestelmän kehittymisen unohtamista. Onneksi kaikki eivät sitä ole unohtaneet, vaan toimivan ja käyttökelpoisen alustan saa rakennettua pienellä vaivalla. Itse tein täyden tyhjennyksen systeemille, minkä jälkeen asensin aikojen saatossa käteviksi osoittautuneet apuohjelmat uusiksi.

Yksi monipuolisimmista commodity-ohjelmista on MultiCX ja nimenomaan sen OS3-versio, joka toimii loistavasti systeemin tukena. Valikoihin keskittynyt MagicMenu toimii mallikkaasti sekin. OS:n omat informoivat valitsimet ovat aika karuja ja ilmaantuvat aina tylsästi vasempaan yläkulmaan, joten apuohjelma, jolla saa valitsimiin lisää eloa on tervetullut. Varsinkin suurella ruudulla keskitetty valitsin palvelee paljon paremmin, tämän homman hoitaa kätevästi ARQ. Tuosta on olemassa myös uusi MUI-versio, mutta jostain syystä en sitä vielä ole asentanut. Ei ole vielä tullut vastaan Toolmanager 3:a voittanutta ohjelmien laukaisualustaa.

Ruutukaappauksia kaipaa aina silloin tällöin, ja CGX:n ruudun saa näppärästi talteen CyberGrab-ohjelmalla. Tiedostojen etsimiseen suurelta kiintolevyltä tuo avun SimpleFind - jos se ei jotain löydä, todennäköisesti sitä ei ole. Karujen originaali-ikonien korvikkeeksi löytyy tunnettu NewIcons, joka sekin tykkää toimia CGX:n kanssa yhteen täysin rinnoin. Siinä osa kätevistä ja omakohtaisesti toimiviksi todetuista pikku apuohjelmista, jotka tekevät Amigasta mielekkäämmän käyttää. Kaikki nämä ja paljon muita apuohjelmia löytää tietysti Aminetistä.

Tällä sälällä kuorrutettuna oman Amigani käyttöliittymä muotoutui mukavaksi ja vakaaksi käyttää suhteellisen pienellä vaivalla. Toki muutoksia on aina odotettavissa, kun ohjelmia lisäilee ja päivittelee. Varsinaisia suurempia ohjelmasovelluksia on tässä turha listata, sillä yleensä uudet kaupalliset softat toimivat ongelmitta samaan tapaan kuin ennenkin.

Loppulurinat

Pahaa sanomista BVisionista ei tähän hätään löydy, se täyttää ne odotukset mitä sille olin asettanutkin. Kaikille A1200:n tornittaneille sekä PPC:llä terästäneille sitä voi suositella. Tämä juttu on kirjoitettu kutakuinkin sen ensimmäisen viikon aikana, kun BVision oli käytössä ollut.

Kirjoittajan tavoittaa sähköpostitse osoitteesta vek@sci.fi.

Lisätietoa BVisionPPC:stä löydät Saku #27:n Poweria!-artikkelista.